Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Navigation:
More Info
Read More
Styrpinnen 19 Styrpinnen 19 Styrpinnen 19 Styrpinnen 19 Styrpinnen 19 Styrpinnen 19 Styrpinnen 19 Styrpinnen 19

Styrpinnen 19

Styrpinnen 19 is an office building located in one of the most affluent areas of Stockholm. In this project one of our tasks was to find a way to maximize the amount of daylight that the narrow and high single atrium allows into the building.

A daylight simulation was conducted to visualize how and when the sun entered the atrium through the day and year. Glass lamellas were proposed as a tool to diffuse and reflect daylight over the whole atrium. The lamellas, made of iron-free, sandblasted glass, were tested in the model in order to measure with a lux meter whether their use increased the amount of daylight on the bottom floor of the atrium. The simulation showed that during the winter months, when the sun is low, they would capture, diffuse and reflect the light into the atrium. During the summer, when the sun is higher and days are longer, the lamellas block the sun and reduce excess light to improve the comfort of people with workstations throughout the atrium area.

In this project we also designed the lighting for the main entrance , the Nordic Voxel and the communication areas.

Facts:
Category: Daylight analysis and daylight design, Architectural lighting design
Type of project: Office
Client: Humlegården
Architect: Nyréns
Lighting design: Kai Piippo, Isabel Villar
Status: Completed 2012