Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Navigation:
More Info
Read More
Västra Eriksberg Eriksberg 1 - Photo: Mikael Silkeberg Eriksberg 2 - Photo: Mikael Silkeberg Eriksberg 3 - Photo: Mikael Silkeberg Eriksberg Detail - Photo: Deike Ladwig Eriksberg Detail 2 - Photo: Deike Ladwig Eriksberg 3 - Mikael Silkeberg Eriksberg Seating - Photo: Deike Ladwig Eriksberg Dawn - Photo: Deike Ladwig Site Plan Eriksberg

Västra Eriksberg

Västra Eriksberg in Gothenburg is a former shipyard that is being transformed into a new residential area. The concept for the illumination is the relationship between the water and land, the different levels of landscape and the different kind of scale present in this site of industrial contrast. The way the various parts are tied together creates a sense of wholeness. Lighting gives a warm and friendly atmosphere, creating an intimate living environment that also has an inspirational dimension.

At the head of the dock lighting is integrated into the wooden landscape, which filters through the gaps and give a soft glow reflected by the wood. The glowing urban landscape makes this place attractive as a viewing point over the harbour.

The walking area on the pedestrian bridge is lit with white light integrated into the handrail on both sides. The red colour under the bridge reflects in the water. The residential streets are down-lit by modern street lanterns with good colour rendering. The crane is a dominating feature; in the daytime an industrial landmark, at night a delicately glowing urban sculpture.

 

 

Facts:
Category: Architectural lighting design
Type of project: Public space
Comission:The crane, dry dock and pedestrian bridge
Client: Älvstranden Utveckling AB
Arkitekt: Nyréns Arkitektkontor
Lighting design: Kai Piippo, Lina Färje, Deike Ladwig
Awards: IALD Award of Excellence 2010, Honourable mention Swedish lighting prize 2009, LAMP Award finalist 2011
Status: Completed 2009