Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Navigation:
More Info
Read More
Axeltorv Axeltorv 2 - Photo: Mikael Silkeberg Axeltorv 3 - Photo: Mikael Silkeberg Axeltorv - Under the trees - Photo: Mikael Silkeberg Axeltorv - Detail - Photo: Mikael Silkeberg Axeltorv - Detail Crystals - Photo: Mikael Silkeberg Axeltorv - Areal - Photo: Mikael Silkeberg

Axeltorv

“Mitt hopp står till havet”, sa Erik av Pommern, 1400-talskungen som står staty på Axeltorv i Helsingörs historiska stadskärna.

Ledord för projektet kring det aktiva torget var autenticitet, närhet, lugn och historia, och ljusdesignen gestaltar dessa begrepp så att de är tongivande i upplevelsen. Ljuset skapas av ”Axeltorv-lyktan”, en armatur med ett tidlöst och stadsmässigt uttryck, som belyser de omgivande fasaderna och gatan, samtidigt som den ger ett mjukt ljus inne i trädkronorna. På vintern när löven fallit ger armaturen istället mer ljus på marken, vilket gör att ljussättningen skiftar med årstiderna på ett naturligt och autentiskt sätt.

Den historiska anknytningen skapas på torgets mörkare mitt, där hundratals små ljuspunkter i en vågformad rörelse över torget symboliserar Erik av Pommerns hopp till havet.
Ljuspunkterna är en del av en interaktiv fiberinstallation, där man kan ringa ett nummer för att höra olika berättelser om torget. När man gör det glittrar ljuspunkterna till och antar en havsblå färg.

Fiberoptikteknik användes också för att belysa fontänen mitt på torget, och i fontänbelysningen utnyttjas det faktum att vatten kan böja ljus. Den nya belysningen förbrukar 30 procent mindre energi jämfört med den tidigare homogena torgbelysningen med strålkastare.

 

Fakta:
Kategori: Arkitektonisk ljusdesign
Typ av projekt: Offentligt rum
Uppdrag: Torgbelysning
Beställare: Helsingörs kommun
Ljusdesign: Kai Piippo, Deike Ladwig
Utmärkelse: LAMP Award finalist 2011
Status: Färdigställt 2009