Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Navigation:
More Info
Read More
Gallerian – Swarovski

Gallerian – Swarovski

Innanför Gallerians entré på Hamngatan möts besökarna av Skandinaviens största kristallkrona. Den fem meter höga, 500 kilo tunga pjäsen som svävar ovan Stockholms viktigaste shoppingområde, togs fram av Swarovski.

Det tidigare ljussystem som integrerats i kristallkronan levde dessvärre inte upp till de krav som ställdes för att den skulle fungera som mötesplats och attraktion i Gallerians kommersiella miljö.

Ljusarkitekturs löste problemet; nu framhävs kronans enorma volym genom att ljusdesignen poängterar dess olika skikt. Den inre volymens vita, krispiga ljus får de slipade kristallerna att lysa och gnistra. Det yttre skiktet accentueras av samma blåa ljus som används i Gallerians skyltar och logotyp.

Belysningen består dels av LED-armaturer som integrerats i kristallkronans konstruktion och dels av strålkastare med metallhalogen som placerats i taket ovan kronan. Trots att ljuset är så starkt att kristallkronan framstår tydligt även i fullt dagsljus, förbrukar Ljusarkitekturs lösning långt mindre energi än den föregående halogenbelysningen. Kvällstid, när omgivningsljuset är lägre, vibrerar kristallkronan i sitt nya ljus.

Kristallkronan har tillsammans med en sittgrupp och ett ljudkonstverk blivit en ny mötesplats i Stockholm.

 

Fakta:
Kategori: Ljussättning av konst
Typ av projekt: Kommersiellt
Uppdrag: Kristallkrona
Beställare: AMF / Gallerian
Partner: Swarovski
Ljuddesign: Björn Hellström, Tyréns
Ljusdesign: Kai Piippo, Clara Fraenkel
Status: Färdigställt 2011