Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Navigation:
More Info
Read More
Ny stadskärna i Kiruna Ny stadskärna i Kiruna Ny stadskärna i Kiruna

Ny stadskärna i Kiruna

Ljusarkitektur var del i ett av tio utvalda team som fick delta i den uppmärksammande tävlingen om en vision för det nya Kiruna. Tävlingen har genomförts i och med behovet av att inom de kommande åren flytta stadskärnan på grund av järnmalmsbrytningens expansion under staden.

Kirunas nordliga latitud ger unika ljusförhållanden för människor att uppleva, vistas i, leva med och förhålla sig till. Extrema variationer i tillgången till dagsljus och mörker under året, långvariga soluppgångar och solnedgångar med mjuka övergångar i ljusets intensitet och ljusfärg, stora årstidsvariationer i hur naturen reflekterar ljus och norrskenets närvaro på himlen är alla kvaliteter som är tätt sammanbundna med Kirunas identitet och som ger speciella förutsättningar för hur det elektriska ljuset ska gestaltas.

Ljusarkitektur tog i uppdraget fram ett strategiskt förhållningssätt till ljus som ska hjälpa staden att utveckla sin identitet och de kvaliteter som finns kopplade till livsvillkoren i Kiruna. Ljuset relaterar till upplevelsen av naturen, till staden som mötesplats och som plats för förändring och till människans biologiska behov av ljus.

Fakta:
Kategori:Strategisk ljusdesign
Typ av projekt:Stadsutveckling
Uppdrag:Parallellt uppdrag
Beställare:Kiruna kommun
Team:70N, Ecosistema Urbano, Kristine Jensens Tegnestue, Atkins
Ljusdesign: Clara Fraenkel, Lina Färje, Isabel Villar, Nora Imaz
Förslagsnamn: ”There is a crack in everything, that’s where the light gets in”
Status:Parallellt uppdrag färdigställt 2012

Se hela förslaget: http://www.arkitekt.se/s76675