Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Navigation:
More Info
Read More
Västra Eriksberg Eriksberg 1 - Photo: Mikael Silkeberg Eriksberg 2 - Photo: Mikael Silkeberg Eriksberg 3 - Photo: Mikael Silkeberg Eriksberg Detail - Photo: Deike Ladwig Eriksberg Detail 2 - Photo: Deike Ladwig Eriksberg 3 - Mikael Silkeberg Eriksberg Seating - Photo: Deike Ladwig Eriksberg Dawn - Photo: Deike Ladwig Site Plan Eriksberg

Västra Eriksberg

Det gamla varvsområdet Västra Eriksberg i Göteborg har nyligen transformerats till ett bostadsområde. Belysningskonceptet går ut på att framhäva de kontrasterande situationer som uppstår mellan vatten och land, vid nivåskillnader och på platser där det stor- och småskaliga möts. På så sätt binds de olika delarna ihop och bildar en sammanhållen helhet.

Promenadstråket på bron är belyst med vitt ljus som är integrerat i ledstängerna. Brons undersida har ett rött ljus som speglas i vattnet. Gatorna längs bostäderna har moderna gatlampor med bra färgåtergivning.

Den nya varma, välkomnande belysningen skapar en miljö i mänsklig skala som ändå knyter an till områdets industriella historia. Därmed kan människorna känna sig trygga och avslappnade, samtidigt som den ger en inspirerande dimension. Inte minst genom den eleganta belysningen av den gigantiska kranen, som fortfarande står tvärs över dockan; på dagen ett industriellt landmärke som beskriver områdets historia, på natten en glödande urban staty.

 

 

Fakta:
Kategori: Arkitektonisk ljusdesign
Typ av projekt: Offentligt rum
Uppdrag: Kranen, dockan och gångbron
Beställare: Älvstranden Utveckling AB
Arkitekt: Nyréns Arkitektkontor
Ljusdesign: Kai Piippo, Lina Färje, Deike Ladwig
Utmärkelser: IALD Award of Excellence 2010, Hedersomnämnande i Svenska Ljuspriset 2009, LAMP Award finalist 2011
Status: Färdigställt 2009